Строим къща за Али – фаза 2 – започва да заприлича

Продължение от Строим къща за Али – фаза 1

Най-накрая се състоя и фаза 2. Напук на времето навън (дъжд и двата дни), строежът продължава.

Подготовка за етапа

Както знаете от предния път, бяхме стигнали до поставяне на пода и нивелирането му, тъй като терена е наклонен. Първоначалния ми план беше да го изравня с бордюри. Но той бързо беше отменен, след като изчислих колко бордюра ще ми трябват,предвид денивелацията в единия край и размера на пода. По проект подът трябва да се подпре поне на 9 точки, което при размера бордюри, които харесах значеше 18 бордюра. Абсурд, и за влачете, и бюджетно. Затова веднага последва корекция – дървени крака от греда 10х10 см. И за да не са директно на земята – под тях една плочка, също 10х10 см.

Речено-сторено. Напазарувах гредата от склада на Околовръстното и понеже бързах – я взех от по-скъпия склад, та ми излезе двойна. Но какво да се прави – всичко в името на сем, спокойствие. Споменатите плочки взех от магазина на UNICEM (препоръчвам ги) – цена 0.26 лв/бр. Снабдих се и с дълги винтове – да могат да минат през пода и да хванат добре краката.

Задачите

Задача 1: Да пренеса пода до заветната точка. Понеже избързах с монтажа на дъските – той стана доста тежък и не можех сам да го местя. Решение – демонтирах 5-6 дъски. И без това трябва да имам достъп до средните подпори. Вече ставаше за носене.

Задача 2: Да се определят местата на подпорите. Малките плочки ги вкопах малко за стабилност. После нивелирах пода, като го бях подрпял временно на две малки столчета и измерих височините подпорите. Изрязах ги една по една и закрепих по местата с дълъги винтове. Воала – подът е готов и нивелиран.

Задача 3: Подът беше „изтумбен“ по гръб, за да му намажем „корема“ с безир. Глътна доста, но то се очакваше тъй като дървото е нередосано и доста сурово. За 4 квадрата отидоха 3 кутии по 750 мл, но си признавам че не пестих материала – просто като го монтирам, вече няма да имам достъп отдолу за корекции, а не искаме къщата да изгние за един сезон.

Бонус

Понеже свърших предсточно програма максимум, веднага се полакумих да видя как ще седят рамките на стените. Монтирах ги с по два винта, колкото да не падат – всичко пасна почти идеално. Почти, защото се оказа (груба) грешка да разчитам, че гредичките са точно 5х5 в профил. От където и дойдхоха някой луфтове. Но всичко е прикриваемо 🙂

Със сложените рамки на стените – нещата вече взеха да се оформят и да придобиват мащаба си.  В следствие на което, Алена не слезе от платформата до края на деня – дано да запази интереса и след приключването 🙂

Тъй като времето не ни спести доста вода – още след първия дъжд видях, че така няма да я бъде и разпънах над „обекта“ слънцезащитнтата шатра, която е 3х3 метра и покри всичко. Стана идеално – вече можеше да си вали колкото иска- което и направи 🙁  Обаче вече не ни пречеше на работа. Дори гости посрещахме на полу-готовата къща.

Ето и кадрите от този етап.

Очаквайте – Конструкцията на покрива

3 мнения по „Строим къща за Али – фаза 2 – започва да заприлича“

  1. Браво като гледам добре се получава:) Нямам търпение да я завършиш,че да подхвана и нашия татко да направи една такава.Успех и незабравяй да пишеш че другаде немога да намеря толкова подробно обяснение:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *