Телевизия, Linux, open source и други такива


Време е да разкажа за труда на едни колеги програмисти, на които се възхищавам и използвам всеки ден в дома си. Става дума за домашния ми телевизор Samsung с firmware под Linux и едни симпатяги, които правят полезни неща за него. Как започна всичко.

Една година с помоща на Дядо Коледа тръгнах да си купувам телевизор. Първоначалната цел ми беше едно Sony, но след като го гоних 1/2 ден по всички магазини, един консултант ми обърна внимание на еквивалетния модел на Samsung. Огледах, помислих и ми харесаха две неща. Едното, че картината определено беше по-добра от Sony-то, а другата – че ако можеха да се правят някакви магарии през мрежата му (и двата модела бяха с LAN, което ми беше задължително условие) то определено при Samsung-a щях да имам повече шанс (както знаем Sony не си падат по барникане на техни продукти 🙂 ). Речено-сторено – взех Samsung-a. И както се оказва до ден днешен (вече над година и нещо) – не сбърках.

Телевизорът е страхотен дори и само като телевизор. FullHD картина, страхотен констраст и цветове, многобройни входове/изходи, вграден цифров декодер. Но да видим какво нетипично за телевизор има.

Първите неща, които открих, след като телевизора получи ток и мрежа бяха:

 • YouTube – подбрани клипове по категории и свободно търсене.
 • Facebook – напълно достатъчен клиент за преглед на профила ви
 • Twiter – не съм тествал обстойно, но работи 🙂
 • Picasa – за съжаление не я ползвам като услуга, но може лесно и бързо да се разглеждат качествени снимки.
 • текуща температура в няколко избрани града
 • разпознаване на всякаква мултимедийни устройства през USB – тръгнаха без проблем всички флашки, дискове, фотоапарати, телефони и т.н. От тях могат да се гледат снимки, клипове и т.н.

Сигурно пропускам нещо, но просто нещата са много.

После дойде време за интересното – гледането на филми, разбира се. Телевизора има вграден Media Player, който може да пуска почти всички видове филми. Четат се субтитри на кирилица без проблем. Но за съжаление има някой ограничението когато искате да гледате през мрежата, а не от локално у-во през USB:

 • трябва на близкия компютър да има инсталиран т.н. DLNA сървър (който има собствени недостатъци)
 • не можете да превъртате всички видове файлове напред/назад
 • не можете да гледате филм с DTS звук, подари лицензионни ограничения

Твърде досадни ограничения казах аз и се зарових в мрежта. Така открих чудото „SamyGo“. Този проект обединява набор на програми и средства, с които да направите от телевизора си истински мултимедиен център. Благодарение на linux основата на firmare, хората около SamyGo разработват десетки добавки за голям брой модели на Samsung, a обществото се грижи за тестването и добавянето на още неща.
Ето екстрите от които аз се възползвах до момента:

 • Samba клиент – вече отварям няколко шернати директории от произволен компютър в мрежата без нуждата на досадния DLNA сървър. От там мога да пускам всички видове филми без ограничения във функциите – спиране, пускане, превиване, запомняне на последното място до което съм гледал.
 • Channel Info – автоматично показва какво дават на текущия канал при превключване, без да има нужда се натиска info бутона
 • DCA module – поддръжка за DTS звук – край на досадното конвертиране на DTS->AC3 или търсене на други релийзи
 • PVR+ – може би най-впечатлителното приложение – дава възможност да записвате текущата програма на USB у-во или през Samba папка на настолната си машина. Можете да го настройте колко време да записва и да се изключи телевизора след това. Качеството е 1:1 с картината. Записа може да се гледа както на телевизора, така и на компютъра. И още куп други дреболии (включително пауза на текущата картина, за да разгледате по-добре даден кадър от програмата)
 • Telnet сървър – през него си правя всички модификации по firmware
 • Remote LAN Control – дистанционно управление на всички функции (като от обикновенното дистанционно) през мрежата. Това е по-скоро забавно, но в дадени моменти върши работа. Има клиент за Andorid, Windows,iPhone.
 • Channel Editor – десктоп приложение, чрез което си подреждам програмите по много бърз и лесен начин, без да губя часове с дистанционното.
 • Thumbnails – преравя всичките ви филми и им слага обложки от IMDB и Google, което прави колекцията ви много шарена и лесна за орентиране

Други, които (още) не съм ползвам

 • ssh сървър – за по-лесно достигане на телевизора
 • MyButton – кратки клавиши от дистанционното за лесно зареждане на някой функции
 • WakeUpOnLan – да си пуснете домашния компютър от телевизора, ако там са всичките ви филми, а ви мързи да ставате 🙂

Разгледайте и пълния списък на приложенията, защото се появявт нови непрекъснато

За да непрехвалвам нещата, все пак да кажа и някой недостатъци.
Някой от функциите са бавни, което ги прави неудобни за ежендевно ползване. По конкретно първоначалното им зареждане (Facebook, Twiter). Хубавото е, че не са ключови неща 🙂
Използването на SamyGo в пълната му сила изисква малко компютърни умение в областта в Shell компанди. За съжаление общността около проекта не е много приятелки настроена към новобранци. Всики постове от рода на „аз съм нов – свалих файловете незнам какво да ги правя“ остават глас пустиня. Трябва сами да ровите и да сглобявате отделните парченца. За някой от операциите е необходимо и пачване на оригиналния firmware на телевизора, която може да доведе до т.н. „брикване“ – състояния, което никой не иска да постига. За щастие – това не е често срещан ефект и има изход от него. При мен специално всичко дотук минава префектно.

В заключение искам да кажа, че всичко това става възможност благодарение на хората от Samsung, които са решили да използват отворени технологии в свойте продукти и така дават възможност на хората да доразвиват възможностите.

П.П. Всеки момент очаквам хладилник с Linux и мрежа.

П.П.П Малко демо как изглеждат част от нещата

5 мнения по „Телевизия, Linux, open source и други такива“

 1. Здрасти,

  доста добро описание на приложението. Впечатлен съм.
  За съжаление аз съм от тази категория „новобранци“ , за които пишеш.
  Имам такъв ТВ от седмица и вече няколко дена чета samyGO форумите, но не разбирам как се инсталира приложението на телевизора.
  Би било добре да споделиш своя опит в подобна статия за основните стъпки за инсталация

  Благодаря

 2. Здрасти.
  Благодаря 🙂

  Отностно статия на инсталацията на SamyGO нещата – мисля, че ще ми е трудно да напиша точно описание, защото първо – мина много време от както го направих (над 2 години) и второ – няма как да тествам това което пиша, защото няма как да върна телевизора в първоначалното състояние (преди флашването) 🙂

  Иначе мога да помагам с каквото помня ако решиш да пробваш.
  Според мен – за начало трябва да решиш кои от приложенията искаш. Голяма част от тях могат да работят от USB (като SamyGoApplication) – без да се променя firware на телевизора (което реално е най-опасното нещо) и без да се налага да пишеш скриптове. Просто ги слагаш на една флашка и стартираш програмите през дистанционното.

  Вече ако си си харесал такива, които изискват да се инсталират на вътрешната памет и да имат стартъп скрипт – тогава трябва да решиш дали ти се рискува гаранцията на телевизора 🙂

  Аз лично така се бях ентусиазирал, че за една нощ изпълних всички стъпки по смяната на firmware и добре че стана така, че ако се бях замислил малко – сигурно нямаше да го направя. За щастие всичко мина гладко – следвах стъпките стриктно и всичко се изпълни както беше описано. За съжаление Wiki-то на SamyGo вече много се е променило и не мога да намеря оригиналната статия, която следвах, но със сигурност е там.

  Сега видях, че явно много хора са се оплаквали че за новобранци е трудно и в Wiki-то са открили нова секция – SamyGO_for_DUMMIES – дано да е полезна.

  Ако решиш да пробваш и имаш въпроси – питай

 3. Би било добре да се направи може би форум и в българия или тема за SamyGO

 4. Винаги съм се чудил дали има и други луди като мен в България, които са си рискували телевизора 🙂
  Отделен форум сигурно ще е излишно, но раздел в някой от съществуващите технологични мисля, че ще е супер. Лошото е, че не ги следя много и нямам идея къде е подходящо.

 5. Най-подходящ форум според мен е http://forum.setcombg.com/. Но трябва някой като теб,който използва SamyGO да започне темата.
  Все пак да има някакво начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *