Строим къща за Али – фаза 1

(продължение от „Строим къща за Али – началото)

Фаза 1

Време е за пазар. Дървения материал купувам от два склада на Околовръстното. Два, защото цените варират и се търси най-добрата. Този, който се представя по-добре с цените засега е на новото кръстовище на околовръстното и Симеоновско шосе(посока Симеоново)

За фаза 1 ми трябваха гредички 5х5 см, с които да направя конструкцията. Дължината от 4 метра на греда е най-подходяща, тъй като фирата при рязането е най-малка.

Необходимите (препоръчителни) инструменти за този етап са

  • циркуляр – най-добре статичен с реглаж на ъглите, но става и ръчен. Признавам, пробвах със зеге – твърде много криви, а точно този разрез е много важен да е под 90′, иначе се разкривява формата. Напрая работих с един много зъл ръчен трион, който режеше гредата с 10 движение за нула време.
  • винтоверт – ако е на батерия – съмнително да стигне за всички винтове за един работен ден, затова по-добре нещо на ток
  • бормашина (или втори винтоверт) за разпробиване на тънка водеща дупка в горната греда за по-добро затягане (опция). Става и с един, но прехвърлянето на бургия-отверка е досадно.
  • метър, ъгъл, молив и т.н. дреболии
  • бира за майстора 🙂

Подходих, като изградих пода и 4-те стени като 5 отделни рамки (без пълнеж), което да свържа в по-късния етап. Отне около 14 греди 0,05х0,05х4 м и към 80 винта. Стана доста лесно за около 12-14 часа общо от 1 човек. След това допуснах първата грешка като направих пълнежа на пода. Грешка, защото така подовата конструкция стана много тежка за местене, а тепърва трябваше да се нивелира на подпори на неравен терен. Както и да е – ще се оправим в движение.

За пълнежа купих т.н. дъски за кофраж. Истинско дюшаме е по-добре, но все пак това е бюджетно орентирано решение – не тузарска вила. Материала е доста мокър на този етап, което вероятно ще предизвика отваряне доста фуги след 1 година, но не е толкова фатално. Дъските са 2,5 см дебели, различно широки и 2 метра дълги. Не се мина без рязане, защото „фабричния“ прав ъгъл е около 80′  и самата дъска е към 2,05 м.

До тук добре (казал този, дето падал от 10-тия етаж, минавайки покрай 5-тия).

Снимки на майстораСледва – Фаза 2 – нивелиране на пода на крив терен

Едно мнение по „Строим къща за Али – фаза 1“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *