Строим къща за Али – началото

Въведение

http://www.likecool.com/Gear/Toy/Kids%20Crooked%20House/Kids-Crooked-House.jpg

Ето нещо за което ще разказвам с удоволствие. А като го завърша – ще направя отделна секция в сайта с повече снимки и подробности. Ще се радвам, ако още някой се запали от идеята и му бъде полезно.

Става дума за строежа на детска къща за игра, подобна на пластмасовите, които се продават в разните магазини. Подобна, защото ще е дървена и ще има всякакви подробности, като голяма къща. Ще бъде монтирана на открито в зелена площ и ще трябва да издържа на всички метрологични условия.

Началото

Всичко започна когато баба и дядо предложиха да купят на Али детска къща. Струваше ми се че ще е поредната детска играчка, която ще бъде забравена за 3 дни. Отделно трудното поддържане по сглабяне и разглабяне при използване. Затова, реших да разнообразя нещата като хем се забавлявам докато я правя, хем ще стане нещо по-интересно.

Изчаках да свърши зимата и започнах с плановете. Първо скицирах на ръка, докато го докарам до идея. След това като истински компютърджия исках да прехвърля нещата на компютър. За целта исках да намеря някоя достатъчно просто и лесна програма, за да си ги начертая – нещо, което съм търсил и преди, но така и не намерих (*cad програмите ми изглеждат като да бие с топ по бълхи) . Затова заложих на доброто старо Visio. Да, знам, че изобщо не е за тази цел, но на мен ми трябва просто да си изрисувам сглобките и структурата. За което става.

Задача 1 – да се измислят размерите на къщата. Хем да е достатъчно голема, че да е итнересно, хем да може да се завърши в разумен срок и бюджет (а и дядо Кольо да не припадне като я видя на поляната). И да не е просто и само къща, а да има и веранда към нея. Накрая реших да е нещо кръгло:

  • основа – 2 метра х 2 метра,
  • къщата заема малко повече от 50% от основата – 2м х 1.2 м.
  • тераса – 2 метра х 0,80 см
  • Височината – 1,20 м – това беше лесно: премерих Алена, добавих 20 см резерв за следващите 1-2 години (или по-малко) и се спрях на 1,2м.

Задача 2 – трябваше да избера конструкцията и дебелините на носещите гредички. Конструкцията трябва хем да е проста – без много свързващи елементи, хем стабилна – да не падне от първата буря (разбирай 5 деца, които едновременно влизат в къщичката).

Първоначалния ми план за греди 8х8 см се изпари като ги видях на живо. Твъъъърде голямо. Затова намалих размерите до 5 х 5см, което мисля че е добър компромис като размер,цена и лесното на използване.

И така – подготовката е направена – продължаваме с – „Строим къща на Али – Фаза 1 – пазар и рамки“

П.П. Снимката е примерна, но се надявам нашата да стане по-хубава 🙂

2 мнения по „Строим къща за Али – началото“

  1. Чудесна идея!!! Ако децата помагат в строежа на къщата, ще бъде идеално. Техният първи дом. Поздрави и успех! Вярвам, че ще стане по-скоро, за да може да се изполва това лято… 😉 До скоро и дерзай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *