Уебтех Велико Търново 2010 – #p2pvt

И тази година, подобно на последните седем, бях гост на Уебтех конференцията, организирана от Бого (кой е тоя Бого). Всичко мина (както винаги) отлично – организация, лекции, забава. Видях се с много познати, запознах се с нови хора. Още миналата година изказах мнението, че смяната на София с Велико Търново, като домакин на конференцията, е идеално за мен по няколко причини. Първо така самата тя става по-специален момент и й се отделя повече внимание, а не е просто поредното нещо в забързаното ни ежедневие. И второ – дава ми възможност да се откъсна за малко този вече претъпкан град София.

Тази година, за разлика от миналата, всички потоци бяха събрани в един хотел и лесно можеше да се прескача от една лекция на друга. Интереса беше голям, билетите бяха свършили много преди началото на конференцията, а залата беше пълна на 70% в най-слабия си момент. След края аз самия си дадох сметка че тази година не пропуснах нито една лекция (от web потока) и не излязох от нито една поради скука или лошо представяне. Което определено за мен означава повишаване на качеството. Рекламните материали, подаръци, баджове и друг подобни съпътстващи подаръци тази години бяха намалени до минимум (може би и свързано с кризата), което обаче беше ок за мен, защото определено ми пречат и ме натоварват като магаре с какво ли не, а 90% от тях след края отиват в кошчето. В крайна сметка най-важното са информацията от презентациите и срещите с хората.

Мненията за лекциите. Основно деля лекторите на две части – подготвени и не подготвени. Да, за съжаление на подобни прояви продължават да се явяват хора, които се спазват няколко основни неща за да излагането на тема пред публика 🙁 Надявам се да не засегна някой, но по-добре да се засегне и да вземе мерки за догодина, отколкото да продължи така.

Радвам се че тази година рекламните лекции в стила „Нашата фирма има супер продукт“ бяха минимум. Графичното част (слайдовете) на всички определено всяка година стават по-добро и по-добри

Конкретно за лекциите в любимия ми телеграфен стил 🙂

 • Патрик Финч – „Why Firefox?„. Голям симпатяга, разбита се тематиката, но не си представи добре тезата. Малко накъсано се получаваше. Иначе вкара необходимото количество хумор и спечели залата. При въпросите обаче си пролича, че повечето зрители ги интересуваха разни технически въпроси за самия Firefox. Добрата новина за мен беше че тази година се очаква стабилна мобилна версия за Android.
 • Суперхостинг – съжалявам колеги, но ако бяхте решили да си разделите лекцията между двамата за по-лесно, трябва да знаете че това даже е доста по-трудно. Седяхте пред проектора за да си сменяте слайдовете  (дистанционни за презентация има отдавна), гледахте от листове, говорехте накъсано като нерепетирано. А темата е актуална и хората се интересуват, а и бяхте основен спонсор на конференцията. Все пак за да не бъда само негативен – поздравления, че лекцията ви тази година не беше рекламна,а технологична.
 • Мика ВиделиусMariaDB – интересна личност, човек имащ много какво да разкаже. Имаше две лекции. В първата разказа малко клюки около MySQL от последната им конференция, където беше присъствал непосредствено преди конференцията. Ключовите моменти бяха промените, които прилага Оракъл върху политиката за развитие на MySQL. Втората лекция беше представяне на неговата база данни MariaDB . Там ми беше доста интересно, затова смятам да пиша по въпроса отделно.
 • Ники Бачийски – „5 неща, които всеки уеб-програмист трябва да може !“  – Свежар, винаги успяващ да събуди залата. Прекрасно подготвен, с отлични слайдове и динамика при смяната им. С необходимата доза хумор и предизвикателна тема успя да раздвижи залата. Напълно бях съгласен съм с неговата теза.
 • Робърт Ниман – JavaScript и HTML. професионалист в презентирането – започна хумористично, спечели залата и след това продължи с професионалните теми. Единствената му грешка беше, че първата тема с JavaScript започна твърде от далеч и не му остана време за повече подробности за HTML5 и въпроси на публиката. Това, разбира се беше наваксано с оставането му до малките часове в компанията на „сериозните програмисти“ в клуб Мелон 🙂
 • Дончо Ангелов – ще го нарека „Смелото сърце“, защото имаше нелеката задача да изнесе първите Microsoft-ски лекция пред сериозно не-майкрософтска аудитория 🙂 . И мисля, че се справи добре, въпреки демонстрирания не-интерес от публиката. Аз също не харесвам М$ технологии, но определно трябва да бъдат следени. При всички случай се забелязва голям завой от страна на компанията. Дончо демонстриран Microsoft Expression Web, в който можеха да се забележат няколко сериозни отстъпления от фронта. Първо – официална поддръжка на PHP, второ – поддръжка на Firefox в preview режима и трето инсталиране на OpenSource приложения като апликации, върху който да се работи.
 • Стефан КъневTest-Driven Development + Refactoring за втори път наблюдавам негова лекция и мога да кажа само едно – това са най-професионално изнесените лекции, които съм гледал. Съвършен синхрон между говор и слайдове, отлично познаване на материята, владее вниманието на публиката на 100%. Преди малко видях, че са качили слайдовете от лекцията му тук, но неговата лекция трябва да се гледа на живо или на видео. Иначе самата тема е доста интересна за мен. А като гледах и за останалите в залата. Надявам се скоро да мога я приложа в действие, щото всичките аргументи са много убедителни.
 • Михаил Иринчев –  Soap Оver XMPP . Много добро представяне на възможностите на протокола. Въпреки че беше последен и с малко оредяла публика, Мишо не загуби самообладание и успя за 30 мин да ни прикове вниманието. Единствено има нужда от още малко упражнение при презентиране да не се върти към екрана, защото така загърбва публиката. За мен темата стана интересна, защото още на 5-тата минута бях измислил евентуално приложение за решаване на проблем, който предстои да ни се случи 🙂

Последни бяха 3х5 минутни лекции. Много добра идея – бързо, кратко и ясно представяне на идеи. Догодина може да приложат даже и 5х3 минути – мисля, че ще е достатъчно и ще стимулира презентаторите да изцедят най-доброто от себе си и от идеята.

 • bgjargon.com – речник за български жаргон със свободно добавяне – забавна идея, разширение на идеята на Еленко за неолог
 • tix.bg – първи сериозен опит за създаване на сайт за трафика в градовете (засега само в София) – изглежда амбициозно – ще видим
 • Мариан Маринов представи идея, която и аз изповядвам от доста време – оптимизиране на работата на сървъра и клиента при сервиране на html страници, като се разпредели правилно кое къде да се изпълнява – максимално много логика да се изпълнява в базата като процедури, а основните неща по UI-то да се градят в клиента, като между двете прелита минимум излишна информация.

Извън официалната програма също беше отлично. Тази година веднага след последната лекция в събота имаше коктейл във фоайето, което даде възможност на хората да се запознаят и уговорят за вечерта, която завърши в малките часове след посещение на клуб „Мелон“, където бандата „Йерихон“ ни махнаха главите със свиренето си.

Това беше за тази година. Беше много добре и полезно за мен. А вие бяхте ли там? А защо го пропуснахте? 🙂

Снимки на Стефан Кънев
Снимки на Николай Бачийски
Снимки на Любомир Павлов

5 мнения по „Уебтех Велико Търново 2010 – #p2pvt“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *