Легендата продължава – HTC Legend

htc legendСлед успешната продажба на любимото ми HTC Tattoo, дойде време представянето на неговия наследник – HTC Legend.  Представен е като наследника на HTC Hero (обявенията за най-добър телефон за 2009 година). За веднъж разочарован и веднъж възхитен от HTC, нямах търпение да го пипна и да видя дали Android продължават с великолептното си развитие или е било просто случайност

Тук ще опиша впечатленията си от ползването му първата седмица, като основно сравнявам с HTC Tattoo

Първи впечатления по реда на виждане

Точната дума е удобен и елегантен – точно както ми харесва – тънък, стабилен за държане, лесен за прибиране в джобове, без да издува. Избора на алуминиев корпус е много сполучлив. След 5 минути „пипане“ – извода е един. Бърз! Чувствително много по-бърз от Tattoo. По-високата резолюция и новата технология на екрана веднага се усещат като доста по-ярък и удобен за работа интерфейс. Наличието на автоматичен режим за настройка на яркостта вече спестява нуждата от непрекъснато чудене дали да пестите батерия или да виждате хубаво на светло. Чувствителността на тъч-екрана е убийствена – всичко се „пързаля“ с много леко докосване.

Интерфейс

За свикналите с Андроид 1.6 като мен * – няма генерални размествания, което е хубаво, но определно има дребни неща, които преди дразнеха, а сега са оправени, а разни нови – добавени.

(* ако не сте ползвали никога Android – съветвам ви да го пробвате възможно най-бързо, тъй като за много напредничава операционна система за мобилни телефони. Има бързината и удобството на iPhone, но без да е вързан към някакви фиксирани фирми. А с Windows Mobile 6.5 изобщо не може да става дума за сравнение)

Ето и бърз списък на някой интересни за мен промени

 • Възможност за множество акаунти към Google, Facebook, Flickr и други
 • При звънене, ако вдигнете телефона от бюрото – той намалява силата на звънене, което е много удобно защото не ти трещи в ръката
 • Ако не искате да отговаряте – просто обръщате телефона надолу и той млъква 🙂
 • Фотоклетка следи дали телефона ви е до ухото или пред очите – така докато говорите -екрана е изключен, а като го погледнете се включва.
 • Бутона за високоговорител при разговор е изнесен на основния екран и така можете много лесно и бързо да го включвате – ПРОСТО СУПЕР
 • Основните неща със социалните мрежи са преподредени и сега е много по-логични от преди. Friend Stream e универсално място където можете да следи всичките си социални контакти
 • Отпаднали са най-класическите бутони за всеки телефон – червената и зелена слушалка – на никого не липсват тук 🙂
 • Оптичния тракбол замества навигационен бутон – работи се много лесно – на моменти даже прекалено лесно

Фотоапарата

Определено голям скок спрамо Tattoo, където снимката бяха посредствени. 5 MP и най-важното – авто фокус, работещ без намеса на снимащия. Работи отлично (приложението за баркодове вече успява да прочете 10 от 10 баркода, независимо от качеството им).

Батерията

Вари го, печи го – два дни – това е. И Tattoo беше толкова. Ако прекалиш с мултимедиата – и по-малко. Просто човек трябва да свикне през вечер да зарежда и да има подръка подходящ кабел. Което ме подсеща за едно от недостатъците – замяната на miniUSB с microUSB – просто са много по-рядно срещани от другите (mini имам в къщи, в офиса, в колата, в раницата, …)

Звук

Тук намерих първото си разочарование – радиото, което използвам доста, свири тихо. Не е като да не се чува, но има нужда от още едни 10% за да се изкефи човек – сега е малко като от комшиите. Бях се притеснил, че е проблем на целия телефон през слушалките, но другите неща – MP3, разговори, други мултимедии са ОК.

Ниските честоти хич ги няма. Предполагам, че със смяна на слушлките нещата ще се оправят, но така ще загубя другия страхотен нов фичър – дистанционно управление на самите слушалки – напред, назад, пауза.

Заключение

За мен, ъпгрейда е перфектен. Мобилния ми телефон все повече замества нуждите ми от лаптоп, когато съм в движение. И го използвам за тези задача с лекота и удоволствие. Чета си пощата, следя 100 RSS фийда, които ми заместват пресата, хвърлям поглед на новите снимки на приятели в FB, отскоро следя и Туитър, мога бързо да намеря някоя улица, докато се лутам в града и още купища такива неща.

4 мнения по „Легендата продължава – HTC Legend“

 1. Legend-a ми е малко големичък, а и с тази крива долу не ми се вижда толкова ползваем като Tatto-то. Държа да отбележа че Tatto-то ти е много добро 🙂 Със здраве да си ползваш новата придобивка, аз ще се меткам на EVO като дойде и по нашите ширини.

 2. Наистина е малко по-голямо, но тук вече опираме между желанието за компактен телефон и нуждата от голям екран – така че аз преглъщам по-големия размер за добрата видимост. Но честно казано основните плюсове на Легендата са по-силния процесор и Android 2.1.

 3. Само който не е ползвал Легендата може да каже, че е много голям и че извивката отдолу пречи. Телефона е супер удобен, супер компактен и за в момента просто е супер. Някой ще каже, дизайър, Н1, Иво, ако въобще го пуснат за европейския пазар… Е мерси, тухли по джобовете нещем. Перфектно блалансиран телефон откъм размери, възможности, цена и иновации. Да не кажете, че съм прекалено пристрастен ще кажа, че има и минуси. Много лошо качество при запис на видеоклип, звука от говорителя не е според мен на нужното ниво и на последно място може би причината е и в мен, със сухи ръце телефона става малко хлъзгав. Вече два пъти го изпускам. Ако трябва да го оценя по 10-бална система, бих му дал 9.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *