Мтел щуротии или как ми закриха телефона

Мине не мине някоя седмица и поредния познат изпищи от „това е твоя глас“,“могъщото покритие“ Мтел – кой за сметки, кой за обслужване или друго. И всеки се чуди как да се откопчи от оковите на договора. Аз пък успях да си го закрия собственоръчно … без изобщо да подозирам за това.
Как става тази работа ? Ами много просто.

Необходими са следните предпоставки:

  • Сим карта, която вие или някой ваш близък ползва само за бекъп – т.е. от месец на месец по веднъж
  • Да плащане на сметките си по електронен път – еПей примерно
  • Да сте леко(или повече) разсеян като мен за досадни подробности от околния живот

И всичко това да се забърка в следната каша. Телефона спира поради поредната неплатена такса, защото се ползва изключително рядко и го забравяме. Таксата се плаща. Телефона не тръгва. Излязла нова фактура – класика. Телефонен разговор със звезда-осем-осем. Десет минутно слово, в което успявам да разбера, че нещата се оправят сами и трябва да …, което бива прекъснато от падане на батерията. Зарядно няма – в офиса е (казах ви – не се ползва). Излиза някаква сметка за стотинки. След няколко дни излиза друга – за 24 лв. Плащам и двете. Би трябвало въпросът да е приключен.

След месец се почва – телефонът започва да дава SIM Card rejected. Решавам, че SIM картата е заминала – все пак е на 10 години и повече. Още 1 месец докато намеря време да стигна до офис на Мтел. Там преживявам поредния шок-и-ужас. „Хммм, нямаме такъв номер регистриран“. Шах. След задълбочена проверка (в офис на Мтел това означава 1000 клика с мишката) се оказа че „картата е канселирана“ – това може би за тях обяснява всичко, но за мен – не. От тук следват още 10 000 клика с мишката на оператора (вече се чудя на колко време им ги сменят) и очакване от мен да получа обяснение как така съм се „оказал от картата си“ като не съм. И накрая след 20 мин чакане – обяснението се избистря: След неплащането и спирането на телефона, не ясно как – ръчно или автоматично съм се вкарал в процедура за прекратяване на договора. Съотвено съм получил фактура за неустойка на стойност 24 лв, която аз „неблагоразумно“ съм платил (по електронен път) без да разбера, че не е просто натрупани такси, а неустойка за предварително прекратяване на договора ! И заплащането й означава че все едно съм се съгласил той да бъде прекатен. Хоп-троп, касата на масата – Веско вече няма карта от Мтел.

Драмата приключи (засега) когато служителката ми реактивира договора, даде ми нова карта – малко излишно, но явно за да отчете нова продажба и ме пусна да си ходя по живо по здраво. Пари не съм давал, но сега ми е интересно какво ще стане с платената „неустойка“ – дали ще ми бъде приспадната – мисля да се разправям докрай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *