На цирк, ама Балкански

Вчера извършихме едно класическо действие – заведохме детето на цирк. Ама този път истински – не като тези дето си ги правим в къщи периодично.

Цирк Балкански
Цирк Балкански - източник: http://www.circus-balkanski.com

Цирк „Балкански“ е опънал на класическото място – Зона Б5. Не бях ходил на цирк от както изгоря стария държавен такъв на Солни пазар. От там впечатленията са ми естествено хубави, мащабни, весели и … стари. Време беше да ги осъвременим. Вече имаме и причина – да заведем Алена. След ходенето на куклен театър (за което тя сама ще си разкаже), това щеше да е втория опит за културно развлекателно мероприятие.

Основно впечатленията ( в телеграфен стил):

 • Доста се посещава – в деня на представлението не мога да се намерят много хубави билети. Или нагоре последните редове или зад гърба на артистите
 • Цените предизвикват малко повдигане на веждите в първия момент – деца до 3 г. = 3 лв (без място), деца до 10 г. = 10 лв (с място) – за големите от 18 до 25 лв според сектора – най-хубавият разбира се е централния
 • Като за всичко подвижно – оборудването е сравнително прилично – не е като лунапарковете по морето, където всичко е с плюнка и тел.
 • Имаше много разпоредителите, които се грижеха да няма лутане на многото хора. А хора си има – в сайта четох че местата са към 1500.

В програмата имаше дежурните неща – разни гимнастици (горе-долу), дресура на животни(по-скоро тормоз над тях – да караш коза да ходи на два крака!)

Като номера аз лично се впечатлих от 2 неща – „Колелото на смъртта на братя Балкански“ (което вече се изпълнява само от единия брат и една девойка, пак от фамилията) и от друг номер „Сферата на смъртта“.  Представляваше метална сфера с диаметър примерно около 5 м, в която влязоха последователно първо един , после двама и накрая трима МОТОЦИКЛЕТИСТИ и въртяха кръгчета с моторите си като луди във всички посоки (хоризонтално, вертикално, диагонално,…) , като се разминаваха просто невероятно. Бях супер впечатлен от координацията и смелостта на тези 2 момчета и 1 момиче, които се въртяха вътре близо 10 мин. Трепването само на един от тях можеше да доведе до сериозни инциденти и за тримата. БРАВО!

И за да бъда типично българче – естествено ще дам акъл на организаторите – ИЗХВЪРЛЕТЕ КЛОУНИТЕ. Бяха по-зле от училищен театър. Никой не им разбра смешките. Най-малкото децата. Единственото смешно нещо беше, когато един от тях след 3 кръгчета по манежа и плюене на публиката с вода, си намери майстора и беше залят с бутилка минерална вода от досетлив зрител. Браво на него!

П.П. Алена гледа сумарно около 2 мин (два пакета солети спасиха положението) – след две години пак 🙂

4 мнения по „На цирк, ама Балкански“

 1. О, да, аз също бях много впечатлена!!! Ходихме със Стефан преди 3-4 години на същото място! И аз леко настръхнах от цената на билетите – а то не е и само това – водички, някакви гадни кремчета във вафлени фунийки … Важното е друго! Номера на братята тичащи по колелото беше направо невероятен и в мен остана чудесно чувство!!!!
  p.p Разбира се имаше и „action“ зачено или не – единият залитна и аха да падне! Цялата зала издаде странен възглас на страх и удивление все едно беше един организъм! Адреналин, а?

 2. Здравейте! Аз искам да попитам дали е удачно според вас да заведа на цирк „Балкански“ 2 годишната си дъщеричка? С мъжа ми сме много надъхани за този цирк, ама се двуумим за малката. Моля който е ходил с малък тълъсъм на цирк да пише!

 3. Здравейте,
  Нашия „таласъм“ беше на три години като отидохме и вниманието й беше почти нулево (за съжаление). Единственото интересно й беше язденето на понито в антракта отвън. Но всяко дете си е различно и е трудно да се предположи. Единствено мога да ви посъветвам да вземете билети възможно най-близо до манежа, за да може детето по-лесно да си привлича вниманието. Но тогава рискувате да стане „жертва“ на клоуните 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *