#Openfest 2010 впечатления

Ще направя кратко резюме, защото знам, че след такива събития много хора, търсят информация тъй като не са успели да присъстват по една или друга причина.

Мястото: Интерпред – подходящо като локация, лесен достъп, места за паркиране в околните пряки, метро до входа и други положителни фактори. Основната зала на първия етаж, достатъчно просторна за да ни събере. Голям екран, но малко слаб проектор – лекторите с черни лекции с по-ситни бели букви „потънаха“ в мрака 🙂

На входа имаше дежурната подвижна книжарница на O’Reilly – което е супер. Допълнително всички посетители си издействаха 40% отстъпка от заглавията, които се изчерпаха.

Темите: Беше хем доста разнообразно, хем без да се разводнява с много общирни теми. Браво на организаторите за програмата.

Лекторите: Ще спомена тези, които ми направиха впечатление и слушах:

Стефан Кънев – „Защо MongoDB?“
Отново най-добрата лекция. И темата добре подбрана и актуална, и вложено достатъчно време за направата на слайдове (сигурно около 100, но много динамични), а представянето си е цяло представление. Роди доста нови лафове като „MongoDB прави живота на сисадмина по-пълноценен“. Но който си го може, си го може. За другите – просто взимате пример от него.
А MongoDB е нещо което определено ще пробвам и ще пиша отделно за него. (Докато си завърша поста, вече го инсталирах и разгледах – отне ми 10 минути от нула)

Веселин Николов – „NoSQL бази от данни – възможности и приложение“
интересна тема („NoSQL databases“), беше като въведение на тази на Стефан, но обхвана и минусите на релационните бази и представи повече нерелационни такива. Личеше че владее темата и нещата с базите данни са му ясни. За съжаление му липсваше малко динамика в презентирането, а проблемите със звука само засилиха този ефект.

Александър Керемидарски – „Поддръжка и услуги за OpenSource продукти“
Беше ми много приятно да чуя, че „Sale“ е намерил естествено продължение на своята бизнес кариера и ще продължи да има повод да ни разказва интересни неща. Познанията му по MySQL са огромни и независимо накъде завие бъдещето на този продукт (предвид новия собственик), ще имаме нужда от тях още доста време. Лекцията му представи как функционира една мултиезична, мултинационална, домашно базирана фирма за поддръжка, с какви проблеми се сблъсква и как ги решава. Фактът че това досега е работило (в старата му фирма)

Николай Михайлов – „MariaDB – drop in replacement of MySQL“
MariaDB ми е интересна по най-логични причини – за това съм писал и преди – и логично посетих лекцията на e-nick. Явно се притесняваше (вероятно първа лекция), но въпреки това покри всички интересно по „марийчето“ – прилики, разлики, версии и т.н. спрямо „роднината“ си MySQL. Получи се интересна дискусия не без помощта на Александър Керемидарски, чието включване беше логично.

Радослав Станков – „Javascript и еvent-driven architecture“
Изключително интересна тема за хората, които сега навлизат в сериозните дълбини на JavaScript, който отдавна не се ползва просто за отваряне на нов прозорец или показване на alert. За съжаление дълбоките знания на Радо по въпроса бяха скрити зад липсата му на опит като презентатор. Мисълта му тече със скоростта на светлината (типично за добрия програмист), а говорът се опитва да я настигне 🙂 Но това пак е по-добрия вариант от сладкогласен презентатор, които нищо не разбира.
Това което може би не стана ясно за голяма част от аудиторията (а си заслужаваше да се подчертае), че Радо демонстрираше върху галерия, която вървеше с една и съща функционалност със и без активиран JavaScript. Т.е. кодът, които той представи, просто надгради съществуващия HTML, без да го „докосва“, като така се получи завършена интерактивна система.

Богомил Шопов – „Kolab – свободна алтернатива на Microsoft Exchange“
Константно интерактивен, Бого и този път не изневери на стила си и припали залата с представянето на продукта, чиято цел е да облекчи мъките на всеки, който се опитва да инсталира 7-8 приложения за съвместна работа (поща, календар, контакти, файлове и т.н.) и да ги накара да работят добре. Оказва се, че това не е тривиална задача. Kolab осъществява правилното им „слепване“,а новата фирма, в която работи Бого помага на тези който не могат да се справят сами или имат по-нестандартни изисквания

Днес като си преглеждах Twiter резултатите от #openfest нямаше как да не ми направи впечатление огромния брой „живи“ туитове и още по-големия брой ретуитове на „мъдри“ мисли от хора, които бяха там на живо. Или казано на прост език – голяма част от слушателите са туитвали по време на лекциите, а друга голяма част са ги чели и препращали. За кво ви е това бе хора? Що не пробвате да слушате? А после защо някой задавали въпроси стил „бе то може би си го казал, ма аз да питам“.

Заключение:
Определено съм доволен от конференцията. Заслужаваше си. С нетърпение очакваме следващата.

2 мнения по „#Openfest 2010 впечатления“

  1. Дам, признавам си бързото говорене и лекото предъвкване на някой част. Но като за първа подобна изява мисля, че беше добре.
    Извадих си доста бележки за вбъдеще и се надявам следващия път като имам възможност да говоря отново на подобно събитие, да се справя по-добре 🙂

  2. Добре беше, не се притеснявай.
    Надявам се пак да участваш в подобни мероприятия, защото явно има какво да разкажеш за интерфейси с JavaScript
    Успех 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *