На път – посещение на Беглик таш

Ако се намирате в района на Черноморието и вече трети ден времето  бойкотира ходенето на плаж, а всички локални забавления са изчерпани, то е време да се огледате за интересни природни забележителности. Благодарение на жената, винаги имаме някаква резерва.Този път беше природната забележителност е Беглик Таш.

Признавам си, нищо не бях чувал за това място, но пред перспективата пак да гледаме през прозореца облаците – нямах нищо против да го видя. Първото търсене удари на камък, тъй като не бяхме добре подготвени къде да го търсим. Вторият път, въоръжени с всички налични средства (GPS, Google Maps и прочетени блогове) попаднахме на точното място. За да не се лутате като нас, прилагам карта на маршрута.


Вижте Пътят до Беглик Таш на по-голяма карта

Реално единствения начин да се стигне е през входа на Приморско, след това покрай северния му плаж на път за легендарната „Перла“ и да се продължи навътре в планината. Пътят е отличен за кола, даже изненадващо добър, малко тесен при разминаване с друг автомобил, но без нито една дупка. След 5 км се достига табелата за отбивка към местността и там се оставят автомобилите. След 1,8 км пеша през широка пътека (на табелите пише 1,3 км, но GPS твърди друго). Пътя става и за детска количка – тествано е 🙂

След като го изминете, достигате до широка поляна, където веднага забелязвате няколко неща:
– дървена къща на високи крака между дърветата, която по всичко прилича на ловна къща за дебнене на дивеч. Не бях виждал такава на живо. Вътре беше пълно с надписи срещу ловците 🙂
– табела с ценоразпис за посещения на Беглик таш, но без да има кой да ги събере. Или може би беше цена за посещение на ловната къща.
– скалите, които представляват самата забележителност.

Дали е интересно ? Зависи как сте се настроили. Ако очаквате нещо огромно и величествено, сигурно ще бъдете разочаровани. Ако (като мен) не очаквате нищо – ще ви хареса. Реално представлява няколко групи от доста големи скали, които са в края на равнинна част, което ги откроява от околния пейзаж. Някой от тях са застанали доста интересно и просто те провокират да се покатериш или пъхнеш под тях. Тесния процеп между две от тях (само 40-50 см широк и 10 метра дълъг) беше най-интересен за децата, които не се уплашиха да минат 10 пъти.

Определено се забавлявахме, което си личи и от снимките

Оценка: 6/6

Препоръка: Хубаво е да се види

2 мнения по „На път – посещение на Беглик таш“

  1. Браво !!! Красота… дано мутрите не завземат и този “оазис“… (дали?…ама надали)…

  2. Very interesting and valluable, but.. absolutely not prepared for tourists visits. No map, no explanation from staff, no tables with explanations.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *