Мобилният интернет – to be 3G or not to be

Мобилният интернет е голямо благо. Ползвам го от много години като се задоволявах с „космическите“ 20-30кбита в WAP-a. С течение на времето нещата почнаха да се променят към по-добро, като само актуализацията на цените напредваше най-бавно. Последната година вече мога да се радвам на неограничен достъп с прилична цена и отлична скорост навсякъде. Или поне така си мислех до миналата седмица.

Пътувал съм достатъчно през последната година из нашата страна и навсякъде съм попадал на прилични скорости без да се интересувам точно колко са и на кой протокол съм – просто си свършвах работата.
Миналата седмица попаднах на място по нашето черноморие, което ми припомни, че не всичко е мед и рози. Интернета в хотела беше по европейски образец (разбирай – 5 лв на ден),а наоколо нямаше друга добра душа с отключена мрежа.

Няма страшно – казах си – имам си мобилен. Да, ама не баш. Веднага ми направи впечатление, че всичко се влачи адски. И преди съм виждал, че телефона е на „EDGE“, но такова мотане не е било. Пуснах NetSpeed и цифрите доказаха усещането ми – 55кbit download и толкова upload. Добреее – я да видим какво казва великия оператор Мтел за покритието си тук. С голяма доза търпение, най-накрая видях че картата в цялата околност е тъмно червена, което според легендата означава 3G (до 3,6 Mbit). Явно леко разминаване с действителността.

Реших да карам както си трябва и звъннах на *88. Няма да преразказвам целия разговор, но след 10 мин седене на изчакване докато „проверяват“, изводът беше – „в региона има само 2G клетка и няма от къде да дойде 3G сигнал“. Относно твърдението ми че на собствената си карата твърдят друго – коментар нямаше.

Запазих си картата в случай на нужда от спорове

Като допълнителни мога да кажа, че проблемите не бяха само там. Пробвах още на три места по южното ни черноморие (където в началото на сезона съм имал доста добра връзка – 1,5Mbit) и сега никъде не видях повече от 200-300KBit – явно канали недостигат за летовниците

Така че да живеят отворените мрежи докато ги има.

Едно мнение по „Мобилният интернет – to be 3G or not to be“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *