Ардуино – първи срещи

Тук смятам да ви запозная с новата си италианска „любов“ – Arduino. Спокойно, не е млад италианец. С едно изречение това е отворена платформа за електронни прототипи, включваща софтуер и хардуер. Звучи сложно нали. С думи прости, това е начин за хора като мен, които обичат да създават някакви неща и разбират малко от електроника и поне малко от софтуер и искат да направят нещо което мига, святка и върши само някаква работа.

Всъщност Adrino е много повече. С течение на време и благодарение на формата си на разпространение „Open source“, платформата се е превърнала в идеология, която да дала работа на хиляди фирми, обучила е стотици хиляди млади хора на електронни схеми и е запълнила стотици часове свободно време на търсещи хоби за отмора.

Ключовата дума в Ардуино е „да разбират МАЛКО от …“. Защото няма нужда да владеете изчисляване на електронни схеми, създаване на платки, използване на програматори, писане на асемблер и прочее магически дейности, ако искате просто да създадете едно малко роботче, да си управлявате малко ел. уреди или друго подобно действие. Всичко е сведено до свързване на жици между дупчици, писане на малко код( за който има много примери, библиотеки) и … воала – имате работещо устройство с написан от вас firmware. Разбира се, след първите експерименти, желанието може да достигне и до доста по-сложни проекти, но там ограничението е само до достатъчно свободно време.

За начало ви е необходимо само едно класическо Ардуино – познато като Arduino Uno – малка платка с микропроцесор и десетки удобни изводи, предназначени за входове и изходи. С нея върви и софтуер за програмиране, който съдържа десетки примери с много добра документация, който можете да стартирате за секунди.
Първите са супер прости и е достатъчно да включите един светодиод. След като изпълните всичките, вече ще придобиете много добра основа за последващи експерименти. Идеята разбира се, не е просто да ги минете, а да схванете защо точно така се получава.

В последствие към тази платка (или някой от макси братята или мини сестрите й) могат да се прикачат няколко от хилядите им братовчеди – т.н. shields платки, който добавят функционалност към основната платка . Най-интересния за мен е Ethernet shields, който позволява всяка от реализираните схеми да стане мрежова, т.е. да приема и отдава информация по мрежата. Вариантите на възможните резултати не се наемам да опиша – ето един от кратките списъци

Да описвам по-подробно какво точно може Arduino е безсмислено, защото самата платформа е развита страхотно много. Затова ще дам само някой ключови линкове, ако вече сте се заинтересували,а в следващи постове ще опиша какво съм сътворил с него.

Има чудесен сайт, който отговаря на всички въпроси – www.arduino.cc

В България всичко може да бъде закупено най-бързо и лесно от e-магазина на Robotev. Хората са много коректни и експедитивни, а можете и да ги попитате, ако нещо не е ясно.

Очаквайте следващите постове по темата или питайте в този, ако нещо ви интересува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *