Докога е-администрацио!

Поредният ми сблъсък с бг опитите ни за е-администрацията не ме разочарова – всичко си върви по старо му. Правиш нещо, уж за добро и накрая се о…раш.
Този път главен герой е новата услуга на столична община – да си провериш дължимите местни данъци онлайн. Като се изключи първиначалното фиаско с пускане достъпа до информация само на база ЕГН и безумните обяснения на общинарите, че „те не били виновни, защото ЕГН-то било лична информация и не бива да се знае други хора“, то всичко изглеждаше ОК.

И така докато обикновенния потребител достигне до сайта на услугата. Преди входа се мъдри един съвсем небрежен надпис:

„При стартиране на Електронната справка за дължими данъци и такси, ще се появи предупредително съобщение относно сертификата за сигурност на страницата. За да извършите справката, моля разрешете отварянето на страницата.“

Това преведено на езика на потребителите значи:
„Браузера ви ще ви предупреди, че има нещо (проблем), ама вие считайте че няма нищо и го подминете„.

Е браво! Всъщност това, което браузерът ви казва е:
„Страницата, на която искате да отидете, е с непотвърдена собственост – следователно не можете да бъдете сигурно че е тази, за която се представя.“

Защо се случва това? Ами много просто – някой е спестил 20-50-100 долара на година. Тези пари отиват за издаването на оторизиран сертификат за уебсайт, при наличието на който вие ще бъдете сигурни че страницата е тази, за която се представя. В случая това е спестено и някой системен администратор (за да тръгне услугата и да има някаква защита от подслушване) е издавал самоподписан сертификат, чиято сигурност е … нула.

Не посочвам кой е физическия виновник за това, защото няма как да знам. Но фактическият е столична община, която е възложител на този проект. Ако нуждата от сертификат е била включена в заданието, защо не го е изискала от фирмата-изпълнител ? Ако не е бил включен – защо е проспан при изготвянето му ?

В крайна сметка – столична община може да е възложител, но инвеститор сме ние – данъкоплатците. Затова задаваме въпроса: Докога Е-АДМИНИСТРАЦИО IT проекти за милиони ще бъдат изпълнявани като проекти за 1000 лв !!!

Едно мнение по „Докога е-администрацио!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *