Моят акцент от TEDxBG – 2013 – пробивна иновация

От таз годишния TEDxBG искам да отлича една лекция, която ми подейства типично по TED-ски – зареждащо. Става дума за лекцията на Влади Шунтуров – Следващата пробивна иновация в сградната автоматизация. Тези дни излезе на видео и нямам търпения да я споделя с вас, ако сте я пропуснали.

В резюме – лекцията засяга проблема с изключително неефективното използване на енергия в големите сгради, трудностите при оптимизирано й и предлага съвременно решение на проблемите

Влади изнесе лекцията си изключително динамично и обоснова всичките си тези. Започна с що е то „пробивна иновация“, даде няколко примера за нея (сайтът airbnb.com наистина е супер полезен и интересен сайт), запозна ни с картела на „Големите четири“ в областта на сградната автоматизация и последиците от това в цифри. Резултатите от това са една огромна ниша за енергийно оптимизиране – големите сгради.

Основната теза на лекцията му беше особено приятна за мен – основните пробивни иновации последните 10 години са реализирани със .. софтуер 🙂 Опитът му от студентските години е дал вече първите си резултати под формата на студентски проект за намаляване на електрическото потребление в студентски общежития. Логично, той основата фирма и разработва софтуерно решение за енергийната неефективност за всякакви големите сгради.

Повече информация за продукта (BuildingOS), който създава можете да видите на сайта на неговата фирма – www.luciddesigngroup.com

Лично за мен най-голям интерес предизвика въвеждането на понятията „пробивна иновация“ и „усточива иновация“ . Даде ми храна за много размисъл и ми обясня разно исторически събития – защо някой нови неща предизвикват голям ефект, а други минават доста тихо.

След краят на лекцията обаче почувствах и лека тъга – за пореден път се убедих на живо в качеството и възможностите, които дава западно образование. Само примера как Влади Шунтуров е превърнал обучението си зад океана, включващо практически проекти, в бизнес за него и съдружниците му е поредния камък в кофата на нашите университети, където всичко е проформа. За мен това вече няма значение, стар съм, но го мисля заради детето си.

Едно мнение по „Моят акцент от TEDxBG – 2013 – пробивна иновация“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *